Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Szentírás

A Könyvek Könyve

 

A Káldi-Biblia címlapja

Mi más is lehetne az első könyv, amit ajánlani tudnánk, mint a Biblia?

 A Szentírás 73 könyve hívőknek és nem hívőknek egyaránt kiapadhatatlan kincsek forrása. Nekünk, keresztényeknek ezen felül Isten szava is: kimondott Igéje, aki kétezer évvel ezelőtt emberként jelent meg közöttünk, és feltárta előttünk a kinyilatkoztatás teljességét. 

A Biblia lapjain elénk tárul Isten terve, melyben az embert örök boldogságra hívja meg. A Szentírás hallatlan műfaji változatossággal mutatja be Isten és ember kapcsolatát: A zsidó nép történetén keresztül megismerjük a Teremtő és az ember közeledését – hogyan siet a Mindenható Atya gyermeke elé, és hívja az atyai házba; és az hogyan szegül ellen újra és újra ennek a meghívásnak, de megismerjük azokat az igazakat is, akik elfogadták azt. A próféták könyveiből a gyermekeiért, népéért aggódó Isten szól hozzánk, figyelmeztetve bennünket a mindenkori kísértésekre, de tudatja azt is velünk, hogy soha nem vagyunk egyedül a bűn elleni küzdelemben. A Zsoltárok könyvében a világ legszebb imádságai csendülnek fel; míg a bölcsességi könyvekben a mindennapi élethez találunk biztos iránymutatást.

Az evangéliumokból pedig a testet öltött Ige tanítása hangzik felénk: megismerkedünk Isten egyszülött Fiával, Jézus Krisztussal, aki beteljesítette a kinyilatkoztatást; halálával és feltámadásával pedig megváltott bennünket és felragyogtatta az örök életet.

Olvassuk ezért minél gyakrabban, de soha ne olvassuk elmélkedés nélkül! Egy-egy szakasz vagy könyv végén próbáljuk benne felfedezni Isten szavát! És ne feledjük: Az Írást előbb kell szeretni, mint megérteni. Az Írások megértése a hit jutalma. (Szent Ágoston) A sivatag is eleinte: csönd és üresség; nem nyílik meg mindjárt az első napon szerelmesének. Hiszen egy otthoni jámbor kis falu is elleplezi magát! Ha nem mondasz le érte az egész világról, ha nem fogadod el hagyományait, szokásait, versengéseit, soha nem fogod megismerni mint hazát, otthont, amelyet mások szeretnek.” (Antoine de Saint-Exupéry: Az ember földje) Ne sajnáljuk tehát megismerésétől az időt és energiát, hisz aki megismeri Isten szavát, és a szerint intézi életét, jutalmul elnyeri az üdvösséget.